Telefon: + 36 70 249 39 14 • Email: info@rakbela.hu

Gitároktató videó kezdőknek: üveghangok

Sziasztok! Rák Béla vagyok. Csináltam néhány, a gitározással kapcsolatos oktató anyagot. Remélem, mindenki talál magának érdekes dolgokat benne.

Arra gondoltam, hogy ma átnézhetnénk az üveghangokat. Gitáron kétféle üveghangot tudunk képezni. Az egyik a természetes üveghang, a másik a mesterséges.

A természetes üveghang a gitár egyik osztópontján létrehozható hangeffekt, mégpedig úgy, hogy a lefogó kezemet kicsit laposan az érintő felé helyezem, de nem nyomom le. Érdemes amúgy a húrlábnál pengetni, ott szebben szólal meg. Tehát ráhelyezem a lefogó kezem az érintőre, picit lent hagyom, és pengetek.

Mondtam nektek, hogy az osztópontjain, a húron egészen pontosan, tehát a tizenkettedik érintőn, ahol csináltam, az pont a fele. Lehet a kilencedik érintőben is, a hetedik, ötödik, negyedik, harmadik és második érintőben is, de itt már egy kicsit nehéz.

Ezek lehetnek a húrnak a harmada, negyede, ötöde és mivel osztópontok, amit meg tudom csinálni az egyik irányban, a másik irányba is menni fog, tehát ugyanazokat a hangokat tudom megszólaltatni.

Kitaláltam, hogy ezekkel a természetes hangokkal le tudjuk játszani a Kis Karácsonyt. D-húr, Á-húr, hetedik érintő. Hét-hét-hét, A-húr negyedik, H-húr tizenkettő, D-húr hét, és vissza: H-húr tizenkettő, tizenkettő. Majd ez az egész megismétlődik.

Ezután A-húr negyedik, D-húr ötödik, magas É-húr tizenkettő, D-húr hetedik, D-húr ötödik, H-húr negyedik, H-húr tizenkettő tizenkettő, majd ez megismétlődik.

A másik fajta üveghang, a mesterséges bárhol elérhető. Például ha lefogok egy A hangot a G-húr második érintőjében, akkor a tizenkettedik érintő mint mondtam, pont a húr fele, onnantól ismétlődnek a hangok.

Mondhatom azt, hogy ha a gitár nyakánál van a nulladik érintő, akkor a tizenkettedik szintén a nulladik és számolok felfelé. Ha a G-húron megfogok egy A hangot a második bundon, a tizennegyedik érintőben lefektetem laposan a mutató vagy a hüvelykujjam, és egy belső ujjal (gyűrűssel vagy középsővel) megpengetem.

Ugyanazt csinálom, mint az előbb a bal kezemmel. Laposan érintem hozzá az ujjam, pont az érintő felett, nem nyomom le, viszont a lefogó kezemmel ténylegesen lefogok egy hangot, és egy oktávval felette ráhelyezem az ujjam, és megpengetem.

Ez azért jó, mert ugyanazt a Kis Karácsonyt el tudom játszani basszus kísérettel, tehát két szólamban.