Telefon: + 36 70 249 39 14 • Email: info@rakbela.hu

Gitároktató videó kezdőknek: Csúszás, hangnyújtás

Minden ami gitár - Negyedik rész

Az első részben a balkézzel kapcsolatos technikákról volt szó. Ehhez szeretnék egy kis kiegészítést hozzáfűzni. Az egyik a csúszás, vagy glisszandó lenne, angolul slide. Ez úgy valósítható meg, hogy lefogok egy hangot: a C hangot a H húron az elsőn érintőn, majd felcsúszok az ötödikbe. Annyi történik, hogy megpengetem, majd odacsúszok.

Ezt a következőképpen csináltam: pengettem egyet, majd jött a csúszás. Pontosan érkezett meg az ötödikbe, és nem pengettem újra. Ám azt is csinálhatom, hogy megpengetem az elsőn, majd az ötödiken újra. Mint egy effektet, hallhatom a csúszást.

Van egy dolog, ami nagyon fontos (azon kívül, amiről már beszéltünk az előző fejezetben): hogy a bal kezemet igenis oda kell, hogy tegyem egy kicsit. Megfogom a hangot, és amikor odaérek a csúszással, akkor is megfogom, sőt, rá is vibrálhatok. Ettől lesz karaktere, teste a hangnak.

A másik fontos dolog, amit mindig szoktam mondani a tanítványaimnak az, hogy amikor egy hangszeren tanulok, illetve gitározni tanulok, akkor nagyon sok olyan plusz dolgot kapok, amire amúgy nem is gondolok. Például sokkal gyorsabbá teszi a gondolkozást, mivel ilyenkor egy lépéssel előrébb gondolkozik az ember.

Ez itt is nagyon fontos, ugyanis amikor fel akarok csúszni az egyik hangról a másikra, vagy akár ugrani, akkor nagyon lényeges, hogy ne ragadjak le. Tehát ha itt vagyok az első fekvésben és fel akarok csúszni a hetedikbe, akkor ha ott marad a szemem, akkor lehet, hogy elvétem.

Ellenben ha lefogom a hangot és odanézek, ahová érkezni szeretnék, sokkal nagyobb biztonsággal tudom megcsinálni a csúsztatást. Ha a célt figyelem, nem véthetem el, mivel előre gondolkozom. Azt szoktam mondani, hogy ha megyek az úton és van előttem egy fa, az már látszódik több száz méterre. Van időm kigondolni, hogy mit fogok csinálni: átugrom, megkerülöm, átmegyek rajta, stb.

Nagyon fontos, hogy a másodperc tört része alatt meghozom a döntést, ám a szemem vezet. Akármekkora ugrásról legyen is szó, sokkal nagyobb biztonsággal tudom elvégezni, ha a szememmel vezetem.

A Chuck Berry Johnny B Good című száma is mindjárt csúszással indul. Ez kicsi, díszítő jellegű csúszás, nem egy hangsúlyos hang.

A másik nagyon fontos bal kezes technika főleg az elektromos gitárosok számára lehet érdekes, ez a hangnyújtás. Ilyenkor megfogom a hangot és felviszem úgy, hogy felnyomom a húrt. Ezt meg tudom csinálni két hanggal is. Ehhez is kell erő a bal kézben.

Vajon elgondolkoztál már azon, miért van az, hogy a jobb kezeseknek a bal, a bal kezeseknek pedig a jobb kezük a lefogókezük? Bár ez az „ügyetlenebb” kezünk, mégis ez végzi a nehezebb munkát.