Telefon: + 36 70 249 39 14 • Email: info@rakbela.hu

Gitároktató videó kezdőknek: pengető kéz és hangszínek

Minden ami gitár - Második rész

Az első részben foglalkoztam a lefogókézzel, most, a második részben nézzük meg, mi a helyzet a pengetőkézzel. A gitározásnál alapvetően két pengetési mód létezik. Az egyik a ráhúzott, a másik a szabad pengetés.

A ráhúzott pengetés az, amikor úgy pengetem meg a húrt, hogy utána hozzáérek az alatta lévő húrhoz, vagyis ráhúzom. Ugyanez van a másik irányba is, vagyis a többi ujjammal is hozzáérek.

A szabad pengetésnél úgy szólaltatom meg a hangszert, hogy nem érek hozzá másik húrhoz.

Mind a kettőnek megvan a funkciója, én csodálkozva láttam amikor Zeneakadémiára jártam, hogy nagyon sok klasszikus gitáros nem használja a ráhúzott pengetést annak ellenére, hogy nagyon dinamikus, vastag és erős hangot lehet vele elérni.

Ugyanez a helyzet abban az esetben is, ha az ember nem ujjal, hanem pengetővel játszik: akkor is rá tudok húzni, illetve szabadon is tudok pengetni.

A ráhúzott pengetésnek az a szerepe, ki tudjam vele emelni, hangsúlyosabbá tegyek vele egy dallamot, dinamikát tesz bele. Tehát ha az ember szolmisztikusan játszik vagy kíséret mellett, akkor jobban ki tud emelgetni.

A szabadpengetés a különböző arpeggioknál használom, vagy pedig amikor különböző akkordokat játszom. Amikor akkordokat játszom, nem használhatok ráhúzott pengetést, hiszen akkor lefognám az alatta lévő húrt, ahogy hozzáérek.

Ez a két különböző pengetési mód létezik, amiket különbözőféleképp tudok változtatni. A gitár egy nagyon érzékeny hangszer, és nagyon gazdag a hangszínekben.

A húr két pont közt van kifeszítve. A két pont közti rész rezeg. Minél közelebb vagyok a két kifeszítési ponthoz annál élesebben szól, és minél közelebb vagyok a húr középpontjához (ami a tizenkettedik érintő), annál nagyobbat rezeg a húr. Ezt Te is láthatod, miközben megpengeted a húrt: középen egész nagy mozgásokat végez, ám a két végénél viszont alig mozdul. A húr közepén sokkal vastagabb, puhább a hang.

Az elektromos gitár pont így van kitalálva: a hangszedőket úgy helyezték el, hogy van egy a húrlábnál, ami éles hangokat szed. Van egy belül a nyaknál, az puhákat, illetve ha van középen is, az olyan mint a hanglyuknak a hangja szólalna meg.

Tudok hangszíneket váltani. Nagyon sok gitáros keresi a maga soundját és különböző hangszereket illetve erősítőket próbál ki. Ám a valódi hangszíned fejben dől el. Az agyad irányítja a két kezedet, ahol aztán kialakul a sound.

Az, hogy Te milyen hangszeren, milyen erősítővel játszol, nyilvánvalóan sokat tesz hozzá a hangzásodhoz, mégis: elsősorban fejben és a két kezedben dől el az, hogy Te hogy fogod megszólaltatni ezt a hangszert.

Nagyon sok kiváló elektromos gitárosnál lehet észrevenni azt, amikor a kezébe veszi az akusztikus gitárt, nincs a hangjának eleje. Nagyon gyorsan, virtuózan játszik, nagyon ügyes, csak épp először csak egy nagy összevisszaságot lehet hallani és csak utána jön a hang.

Ez azért van, mert nem foglalkozott igazán az akusztikus gitárral. Én valahányszor egy elektromos gitárt is kipróbálok először nem dugom meg, hanem csak megpróbálom meghallgatni magát a gitárt, hogy hogyan szól, hogy rezeg a fa. Utána mindig csak egy tiszta hangot keresek rajta. Ha ez tetszik, kezdem el csak torzítani.

Kereskedelmileg ez lehet, hogy nem valami sikeres, mivel több gitárt adhatnak el ha mindjárt torzítva mutatják meg a hangját, de én személy szerint jobban szeretem először az akusztikus hangját meghallgatni.