Telefon: + 36 70 249 39 14 • Email: info@rakbela.hu

Gitároktató videó kezdőknek: akkordok és skálák

Gitároktatás kezdőknek 3. rész: akkordok és skálák

Beszélgessünk kicsit az akkordokról, illetve a szolmisztikus játékról is, amit e szerint a rendszer szerint megpróbálok összekapcsolni.

Kezdjük a dúr és mol akkordokkal. Én azt szoktam mondani, hogy alapvetően egy gitáron két féle dúr és mol akkord fogás van, az egyik az E-dúr fogás, amit ha leveszem a mutatóujjam, akkor lesz belőle e-mol. Ez a különbség a kettő közt.

Ha egy húrral feljebb viszem - azért mondom, hogy feljebb, mert erre magasodnak a húrok - akkor lesz a-mol, illetve egy ujjam áthelyezésével A-dúrt kapok. Az a-mol egyetlen dologban különbözik a C-dúrtól: a mutató és a középső ujjam helyben marad, átrakom a gyűrűsujjam, ez a C-dúr.

Ha pedig ezt áthelyezem egy húrral mélyebbre, elveszem a mutatóujjam és leteszem a kisujjam, ez a G-dúr. Ez az összes dúr és mol akkord fogás, amivel aztán a többit le tudom fogni a gitáron.

Ugyanis ezzel a C-dúr G-dúr fogással le tudom még fogni az F-dúr fogást, f-mollt, és bármilyen hihetetlen, ebből a fogásból fakad a D-dúr és a d-mol fogás. Mindjárt átbeszéljük, hogy miért.

Kétféle fogásról beszéltünk, van a E-dúr, e-mol, A-dúr és a C-dúr G-dúr fogás. Ilyenkor mindig üres húrokat használtunk. Átfogom az akkordot úgy, hogy szabaddá váljon a mutatóujjam, és a „barréval”  (keresztfogással) (amiről az előző anyagban már beszéltem), le tudom fogni az összes dúr és mol akkordot. Adott esetben a csontnál lenne a barré, de ha egyel feljebb jövök, az már F-dúr.

Ugyanezt meg tudom csinálni A-dur A-mollal, ha feljebb csúsztatom, lefogom a barrét. Ha a C-dúr fogást is átfogom így, hogy szabaddá váljon a mutatóujjam, íme itt a D-dúr, ami tulajdonképpen a C-dúr fogásból jön, hiszen ugyanaz a fogás, csak elhagyok pár hangot. A lényeg, hogy ez a két féle dúr és mol fogásom van, amivel aztán barréval le tudom fogni az összes akkordot.

A szolmisztikus játékkal kapcsolatban pedig érdemes arról beszélni, hogy ahol tudok akkordot fogni, ott biztos, hogy tudok skálát is játszani, dallamot és viszont. Azt mondtam, hogy van egy E-dúr fogásom, aztán le tudom fogni az E-durt D-dúr fogással, C-dúr fogással, A-dúr fogással és G-dúr fogással.

Végigmehetek a nyakon úgy, hogy eljátszok egy Blues pentatont, egy dúr-skálát és ezeket akár össze is tudom kapcsolni, tehát öt féle fogás és ahol le tudom fogni, ott biztos, hogy tudok játszani egy skálát, és ahol egy skálát tudok játszani ott menni fog egy dallam,  és ahol el tudok játszani egy skálát ott biztos le tudok fogni egy akkordot is.